HERMON
- …
HERMON
- …
>Λοιμοκαθαρκτήριο Σύρου- Λαζαρέττο<
Το Λοιμοκαθαρτήριο της Σύρου αποτελεί ένα χαρακτηριστικό για την ιστορία του νησιού κτήριο. Χτίστηκε το 1839 υπό την εποπτεία του Weiler στην περιοχή Λαζαρέττα (ή Λαζαρέτο) επί μικρού βραχώδους ακρωτηρίου εντός της νότιας πλευράς του λιμανιού της Ερμούπολης. Λόγω της θέσης του είναι ορατό ως ένα μεγάλο επίμηκες εντυπωσιακό κτήριο με δύο μεγάλους πύργους από την πόλη, αλλά και από αυτό είναι απρόσκοπτη η θέα προς την πόλη. Το κτήριο είχε τετραγωνική κάτοψη, με εσωτερική αυλή, γωνιακούς πύργους και χώρους (κελιά) για την διαμονή των κατά καιρούς χρηστών.
Αρχικά ανεγέρθηκε ως εγκατάσταση καραντίνας για τους ταξιδιώτες οι οποίοι ήταν υποχρεωμένοι να παραμείνουν στον χώρο πριν εισέλθουν στην πόλη, έτσι ώστε να αποφευχθεί η πιθανή μετάδοση λοίμωξης ή μολυσματικής ασθένειας. Κατά τη διάρκεια της Κρητικής επανάστασης το 1866, χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο για τους πρόσφυγες της Κρήτης, ενώ τον 19ο αιώνα και έως τα πρώτα χρόνια του μεταπολέμου, το κτήριο λειτουργούσε ως φυλακή. Το 1908 μετατράπηκε σε άσυλο φρενοβλαβών, ενώ μετά τον εμφύλιο χρησιμοποιήθηκε για τη φυλάκιση πολιτικών κρατούμενων και ως ενδιάμεσος σταθμός για την μετάβασή τους στο τόπο εξορίας στην νήσο Γυάρο.
Σήμερα το κτήριο βρίσκεται σε ερειπιώδη κατάσταση και πολλές πτέρυγές του έχουν καταρρεύσει. Τα δομικά υλικά του (λίθοι, οπτόπλινθοι, κεραμίδια) βρίσκονται διασκορπισμένα στην γύρω έκταση και ο χώρος εντός του κτηριακού συγκροτήματος πλησίον των οικοδομημάτων είναι εξαιρετικά επικίνδυνος για την παραμονή ατόμων. Διαπιστώθηκε τμηματική κατάρρευση των φερόντων τοίχων προκαλώντας και την μερική κατάρρευση της στέγης καθώς και εκτεταμένες αποκολλήσεις στα ανοίγματα του κτιρίου και στη στέψη της τοιχοποιίας, με κίνδυνο την περαιτέρω πτώση δομικών υλικών και ενδεχόμενη πρόκληση ατυχήματος σε επισκέπτες του χώρου. Στην είσοδο του κτιρίου υπάρχει μαρμάρινη επιγραφή η οποία συγκρατείται από την τοιχοποιία και λειτουργεί και ως υπέρθυρο της εισόδου. Η εν λόγω τοιχοποιία (εκατέρωθεν της επιγραφής) παρουσιάζει πολλά σημεία επικινδυνότητας και έχει αντιστηριχτεί προσωρινά με ξύλινη κατασκευή με ενέργειες του Δήμου.
>Εφαρμογή του HERMON<
Η όψη του κτηρίου προς την πόλη είναι εντυπωσιακή και από απόσταση δεν φαίνεται η φθορά που έχει υποστεί. Η έγκαιρη διάγνωση τυχόν επιπλέον καταρρεύσεων πιθανόν δώσει την ευκαιρία να διασωθεί έστω το εναπομείναν τμήμα του κτηρίου. Επιπλέον, η συνεχιζόμενη κατάρρευση τμημάτων θα μπορέσει να δώσει μια ένδειξη για την ευαισθησία των καταγραφών αλλά και τα χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την ένδειξη έως την κατάρρευση.
Live δεδομένα
Δόνηση
Ειδοποιήσεις δόνησης
Τάση ρωγμής
- Θερμοκρασία
- Υγρασία
Το έργο εντάχθηκε με την απόφαση 179.1/6-5-2020 (ΑΔΑ: ΩΔΗ746Ψ844-ΡΑΨ)
στο θεματικό πεδίο Α.3.7. της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων στο ΜΕΤΡΟ «ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ» του ΑΞΟΝΑ « ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ» του ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 2019» με προϋπολογισμό 45.500€
>2022 | All rights reserved<